Those Vegan Cowboys: “Cheese without cows; thanks to open innovation”

"After De Vegetarische Slager had put attractive meat alternatives on the market, it was time to tackle dairy. That's why the founders started a new company, in early 2020: Those Vegan Cowboys. Troubled by the fact that dairy production requires a lot of land and causes high CO2 and nitrogen emissions, they wanted to create sustainably-developed 'vegetable' cheese. Cheese in particular, in the 'non-dairy' dairy sector, had very few attractive alternatives, and not without reason.

The most essential component of cheese is the milk-protein casein. This is key to cheese's typical taste and texture. Casein does not occur in plants, so you can only produce it sustainably using fermentation. That's why we plan to make production-organisms using recombinant DNA technology. This will allow us to produce this protein in precisely the same way that a cow does.

The research process could take up to seven years and we know we are going to meet some real challenges along the way. We will be happy to discuss and work with other companies who, like us, want to make dairy products without cows. The Foodvalley ecosystem offers that possibility. In addition, Foodvalley NL can help us to join the right consortia, so that together we can come up with solutions that benefit everyone. The issues are sometimes so complex that the only way forward is working together. As far as we are concerned, real impact emerges from open innovation.”

Will van den Tweel: Project Director Those Vegan Cowboys
www.thosevegancowboys.com

Become a Foodvalley Member

Those Vegan Cowboys is a Foodvalley Member. Also interested in becoming a Foodvalley Member and being part of the Foodvalley business and innovation network? Get connected!

Those Vegan Cowboys: “Kaas zonder koe, dankzij open innovatie”

“Nadat De Vegetarische Slager aantrekkelijke vleesalternatieven in de markt had gezet, was het tijd om zuivel aan te pakken. Daarom startten de oprichters begin 2020 een nieuw bedrijf: Those Vegan Cowboys. Met als doel om op duurzame wijze plantaardige kaas te ontwikkelen. Want voor zuivelproductie is veel land nodig en het veroorzaakt een hoge CO2- en stikstof-uitstoot. Vooral voor kaas bleken weinig aantrekkelijke alternatieven te bestaan, en dat is niet zonder reden.

Het meest wezenlijke bestanddeel van kaas is het melkeiwit caseïne. Dat zorgt voor de typische kaassmaak en -textuur. Caseïne komt niet voor in planten, dus je kunt het alleen duurzaam produceren met behulp van fermentatie. Daarom gaan wij productie-organismen maken via recombinante DNA-technologie. Daarmee produceren we vervolgens het eiwit, precies zoals de koe het ook doet.

Het onderzoekstraject kan wel zeven jaar duren en we komen onderweg vast en zeker uitdagingen tegen. Die bespreken we graag met andere bedrijven, die net als wij zonder koe zuivelproducten willen maken. Het Foodvalley ecosysteem biedt die mogelijkheid. Bovendien kan Foodvalley NL ons helpen ons bij de juiste consortia aan te sluiten, zodat we oplossingen kunnen bedenken waar iedereen baat bij heeft. De vraagstukken zijn soms zo complex dat je wel moet samenwerken. De sleutel tot impact ligt daarom wat ons betreft bij open innovatie.”

Will van den Tweel, project director Those Vegan Cowboys
www.thosevegancowboys.com

 

Word Foodvalley Member

Those Vegan Cowboys is een Foodvalley Member. Ook geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het Foodvalley business en innovatie netwerk? Word lid!

Confidental Infomation