Sophie's Bionutrients: “The Netherlands has talented people working in food and microbial fermentation”

“To me, eating plant-based is an everyday thing. I grew up in a Taiwanese family producing vegetarian meat for Buddhists and other religions for three generations. In 2010 we learned my daughter Sophie is allergic to seafood, and my path became clear: I would investigate how to extract animal-free nutrients from the ocean.

Sophie’s Bionutrients has become the first food company using microalgae (and patent-pending technologies) to develop 100% plant-based, sustainable, protein alternatives for the food industry. This year our first production facility opened in Singapore.

Enterprise Singapore, a government agency involved in the development of Singapore as an international innovation hub, first connected me with Foodvalley NL. I got the opportunity to tell my story at one of their events and got in touch with both Dutch research and industry into sustainable proteins. I learned the Netherlands has many talented people working in microbial fermentation and food production, and discovered how ambitious Europe is about plant-based proteins.

Joining Foodvalley NL (officially in November 2020) provides me with a portal to the European market, and opens up opportunities for partnerships with the right Dutch research institutes and companies, with whom we are already in exploratory talks.”

Eugene Wang
Co-founder and CEO of Sopie's Bionutrients
www.sophiesbionutrients.com

 

Become a Foodvalley Member

Sophie's Bionutrients is a Foodvalley Member. Also interested in becoming a Foodvalley Member and being part of the Foodvalley business and innovation network? Get connected!

Sophie's Bionutrients: “Nederland biedt veel talent in voeding en microbiële fermentatie”

“Plantaardig eten is voor mij iets alledaags. Ik ben opgegroeid in een Taiwanese familie die al drie generaties lang vegetarisch ‘vlees’ produceert voor boeddhisten en andere religieuze mensen. Toen mijn dochter Sophie in 2010 allergisch bleek voor zeevruchten, werd het me in een klap duidelijk: ik wilde onderzoeken hoe je waardevolle voedingsstoffen uit de oceaan kunt halen zonder dat je er dieren voor nodig hebt.

Sophie’s Bionutrients is het eerste bedrijf dat microalgen (en technologieën waarvoor een patent is aangevraagd) gebruikt om 100% plantaardige, duurzame eiwitalternatieven voor de voedingsmiddelenindustrie te ontwikkelen. Dit jaar openden we onze eerste productiefaciliteit in Singapore.

Enterprise Singapore, een overheidsinstantie betrokken bij de ontwikkeling van Singapore als internationale innovatie-hub, bracht me in contact met Foodvalley NL. Ik kreeg de kans om mijn verhaal te vertellen op een van hun evenementen en kwam in contact met Nederlandse onderzoekers en bedrijven die werken aan duurzame eiwitten. Ik merkte dat hier op het gebied van microbiële fermentatie en voedselproductie veel talent is, en ontdekte ook hoe ambitieus Europa is als het gaat om plantaardige eiwitten.

In november 2020 zijn we lid geworden van Foodvalley NL. Het geeft ons toegang tot de Europese markt, en biedt kansen voor samenwerking met kennisinstituten en bedrijven in Nederland. We zijn de eerste verkennende gesprekken al aan het voeren.”

Eugene Wang
Oprichter en directeur Sophie's Bionutrients
www.sophiesbionutrients.com

 

Word Foodvalley Member

Sophie's Bionutrients is een Foodvalley Member. Ook geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het Foodvalley business en innovatie netwerk? Word lid!

Confidental Infomation