Shiru: “Foodvalley NL will open doors for us”

“Shiru leverages machine learning and precision biology to identify and create ideal food proteins to fuel the future of food. Our discovery approach consists of predicting functional proteins in silico and producing and testing small amounts of specific, high-value proteins in-house through high-throughput fermentation and analysis. Shiru is building the first database linking protein molecular identity with food functionality (e.g., solubility, emulsification) at scale. The most promising candidates will be commercialized.

We are in discussions with several food companies regarding our functional ingredients and for joint development of custom proteins. Our initial focus is on proteins with gelation properties, as these have broad applicability, including alternatives to meat, dairy, and eggs.

The Netherlands is a global leader in sustainable proteins and food technology, which I learned first-hand while living in Amsterdam for two years. Transforming the food system to improve sustainability outcomes takes an entire ecosystem, and Shiru is proud to be part of Foodvalley. For ambitious start-ups like Shiru, it’s crucial to have support from multiple players, including academic experts, industry leaders, and investors.

We look forward to strengthening Shiru’s ties to the Dutch alt-protein community via Foodvalley NL to launch collaborations for scale up, R&D, and commercialization.”

Jasmin Hume, Founder and CEO of Shiru
www.shiru.com

Become a Foodvalley Member

Shiru is a Foodvalley Member. Also interested? All organizations, from start-up to multinational, are welcome to become members. Are you ready to be an innovator within the Foodvalley ecosystem, forging new partnerships? Join us!

Shiru: “Foodvalley NL opent deuren voor ons”

“Shiru maakt gebruik van machine learning en precision biology om de ideale eiwitten voor het voedsel van de toekomst te identificeren en te creëren. We voorspellen eiwitfunctionaliteit in silico, en produceren en testen in eigen huis kleine hoeveelheden hoogwaardige eiwitten; we maken hierbij gebruik van fermentatie en high-throughput analyse.

Shiru bouwt de allereerste database die de moleculaire identiteit van eiwitten koppelt aan functionaliteit in voedingsmiddelen - denk aan oplosbaarheid en emulgerende eigenschappen - op schaal. De meest veelbelovende kandidaten gaan we commercialiseren. We zijn met verschillende voedingsmiddelenbedrijven in gesprek over onze functionele ingrediënten, en over de ontwikkeling van eiwitten op maat. De nadruk ligt in eerste instantie op eiwitten met gelerende eigenschappen; die zijn breed toepasbaar in alternatieven voor vlees, zuivel en eieren.

Nederland is wereldleider op het gebied van duurzame eiwitten en voedseltechnologie, zo ontdekte ik tijdens een tweejarig verblijf in Amsterdam. Voor de transformatie naar een duurzaam voedselsysteem is een heel ecosysteem nodig, en we zijn er trots op dat we nu deel uitmaken van Foodvalley. Voor een ambitieuze start-up als Shiru is ondersteuning van meerdere spelers, waaronder academische experts, marktleiders en investeerders, cruciaal.

We kijken ernaar uit om als lid van Foodvalley NL onze banden met de Nederlandse eiwitgemeenschap te versterken, en samenwerkingsverbanden te aan te gaan, in R&D, opschaling en commercialisering.”

Jasmin Hume, oprichter en directeur van Shiru
www.shiru.com

Word Foodvalley Member

Shiru is een Foodvalley Member. Ook geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het Foodvalley business en innovatie netwerk? Word lid!

Confidental Infomation