Could plant-based tuna be tomorrow’s catch of the day?

While other plant protein companies have been developing substitutes for chicken and fish, Good Catch has turned its attention to tuna, one of the world’s most popular fish. 

Plant-based tuna

The company’s product aims to mimic tuna’s bite, nutrition and taste, using an extruded blend of six beans and algal oil. Its founders believe the lack of contaminants commonly found in tuna like mercury, heavy metals and microplastics will attract a wide consumer base, including pregnant women, as well as vegetarians, vegans and flexitarians looking for more humane, sustainable and healthy protein sources.

Christopher Kerr is Chief Investment Officer at New Crop Capital, which invests in alternative proteins and founded Good Catch in 2016. “When we started looking at alternative proteins no one was addressing the seafood market,” Kerr said.

Replacing animal proteins

He noted that making fish alternatives from plants was a much bigger task than replicating other animal proteins, as people eat hundreds of different kinds of fish. The company chose tuna because of its global popularity – despite the issue with contaminants – and because it tends to be subject to price fluctuations. In the long term, a tuna alternative could provide a cost-stable substitute. “The seafood world is massive, which is the other reason we got into it,” he added. “Fourteen per cent of the protein consumed in the world is fish. But everyone was focused on chicken and beef.”

The mouthfeel and bite of fish

Kerr said the company first targeted texture, providing the mouthfeel and bite of fish, and then flavoured it with algal oil, which he says creates identical nutrition to tuna. “Fish is layered with muscle cells and fat,” he said. “Our bean blend creates those layers. Every one brings something different to the structure.”

He added that this product is unusual among alternative proteins as it needs no cooking. It is shelf-stable and packaged in a convenient pouch, so a consumer can use it directly on a salad or in a sandwich.  “There are really no [plant-based] products on the market except for jerky where you can just tear it open and eat it,” the entrepreneur said.

Price parity

Within five years, the company aims to have price parity with high-end tuna. There is still a way to go, but Kerr says interest is strong and diverse. “Speaking with my New Crop hat on, when we look at investments it has to work in one of three areas, and preferably all three: retail, foodservice and as an industrial ingredient,” he said, adding that Good Catch fulfils all the criteria. “What we want is for the local market to decide how to use it,” he said.

Plantaardige tonijn: de vangst van morgen?

Steeds meer bedrijven ontwikkelen plantaardige alternatieven voor kip en vis. Good Catch richt zijn pijlen op tonijn, een van de populairste vissoorten ter wereld.

Plantaardige tonijn

Good Catch bootst de bite, voedingswaarde en smaak van tonijn na, met een receptuur van zes soorten geëxtrudeerde bonen en algenolie. De ondernemers achter het jonge bedrijf denken dat het product een brede groep consumenten zal aanspreken: zwangere vrouwen, vegetariërs, veganisten en flexitariërs die op zoek zijn naar humane, duurzame en gezonde eiwitbronnen. In tegenstelling tot gewone tonijn bevat de plantaardige variant geen kwik, zware metalen, microplastics en andere contaminanten.

Christopher Kerr is Chief Investment Officer bij New Crop Capital, een organisatie die investeert in alternatieve eiwitten en in 2016 Good Catch heeft opgericht. “Toen we ons gingen verdiepen in alternatieve eiwitten ontdekten we dat niemand zich richtte op de vismarkt,” zegt hij.

Dierlijke eiwitten vervangen

Het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor vis is veel uitdagender dan het namaken van andere dierlijke eiwitten. Dat komt doordat mensen honderden verschillende soorten vis eten, elk met hun eigen smaak en structuur, benadrukt de ondernemer. Good Catch koos voor tonijn omdat deze vissoort wereldwijd razend populair is – ondanks de contaminanten die erin kunnen zitten – en omdat de prijs ervan kan schommelen. Een plantaardige vervanger kan op de lange termijn een kostenstabiel alternatief bieden. “De markt voor vis, zee- en schaaldieren is enorm, dat is nog een reden waarom we erin gestapt”, voegt hij hieraan toe. “Vis draagt voor maar liefst veertien procent bij aan de consumptie van al het eiwit in de wereld. Maar tot nu toe dacht iedereen alleen aan het vervangen van kip en rundvlees.”

Mondgevoel

Good Catch richtte zich in eerste instantie op de textuur – mondgevoel en bite -, en bracht het geheel op smaak met algenolie. Het product is nauwelijks te onderscheiden van echte tonijn, aldus de ondernemer. “Vis heeft een gelaagde structuur van spiervezels en vet”, zei hij. “Die structuur creëren we met onze bonenmix. Elk ingrediënt levert hierbij zijn eigen bijdrage.” In tegenstelling tot andere alternatieve eiwitten hoeft het product thuis niet verder bereid te worden. “Onze ‘tonijn’ is goed houdbaar en de consument kan hem zo uit de verpakking gebruiken, bijvoorbeeld op brood of in een salade”, aldus de ondernemer.

Concurrerend in prijs

Het bedrijf wil binnen vijf jaar concurrerend zijn met gangbare kwaliteits-tonijn. Er is nog wel een weg te gaan, maar Kerr is vol vertrouwen. “We krijgen vanuit verschillende kanten veel belangstelling. Bij New Crop zeggen we altijd dat een innovatie kansrijk is als hij het op een van drie gebieden goed doet: retail, foodservice of als industrieel ingrediënt. Good Catch sluit bij alledrie goed aan”, zegt hij. “Maar we willen dat de lokale markt zelf beslist waar het product voor gebruikt wordt.”  Foodvalley Protein Plan(et) Summit: 17 oktober 2019Christopher Kerr persoonlijk spreken? Ontmoet hem op de Foodvalley Protein Plan(et) Summit in Wageningen op 17 oktober 2019.

www.goodcatchfoods.com

Foodvalley Protein Plan(et) Summit: 17 October 2019

Would you like to speak with Christopher Kerr in person? Come and meet him at the Foodvalley Protein Plan(et) Summit in Wageningen on October 17, 2019.

Foodvalley Protein Plan(et) Summit: 17 oktober 2019

Christopher Kerr persoonlijk spreken? Ontmoet hem op de Foodvalley Protein Plan(et) Summit in Wageningen op 17 oktober 2019.