Novish: "We want to be put in touch with technology companies"

"By demonstrating that vegetable alternatives to fish can be as tender, juicy and tasty as the ‘real’ thing, perhaps we can get people to opt for plant-based alternatives more often. In this way we can help reduce overfishing and the problems associated with fish-farming. This is the philosophy behind Novish B.V. In early 2020, we introduced fish burgers, fish fingers and fish nuggets via restaurants, caterers and online retailers. In the next quarter we are expanding the current range into supermarkets before stepping up production to include vegetable salmon and tuna.

My career has been shaped, in some degree, by my contact with Wageningen University & Research. Through that contact I was introduced to Foodvalley NL. I believe that, given our start-up status, we can benefit significantly from their network. For example, we will be put into contact with the ingredients suppliers and technology companies that can support us in creating new textures from (locally grown) vegetable proteins.

And we are open to collaborations in many other areas. Maybe there’s another start-up out there with an idea just waiting for our knowledge and capabilities. Or we might be able to use our international commercial skills in the service of other companies. Because, we truly believe, it’s only by working together that we can all be mutually successful."

Maiko van der Meer
Co-Founder | Director Novish
www.novish.eu

 

BECOME A FOODVALLEY MEMBER

Interested in becoming a Foodvalley Member and being part of the agrifood business and innovation network? Get connected!

Novish: “We komen graag in contact met technologiebedrijven”

“Laten zien dat plantaardige alternatieven voor vis net zo lekker mals, sappig en smaakvol kunnen zijn als hun dierlijke tegenhanger. Als mensen vaker kiezen voor plantaardig, helpen we overbevissing en problemen rond viskweek de wereld uit. Dat is het vertrekpunt van Novish BV. Begin 2020 introduceerden we visburgers, sticks en nuggets bij restaurants, cateraars en online retailers; komend kwartaal breiden we uit naar supermarkten. Daarna zetten we de stap naar plantaardige zalm en tonijn.

Ik heb in mijn loopbaan altijd veel contact gehad met Wageningen University & Research. Via die contacten heb ik ook Foodvalley NL leren kennen. We denken dat we als start-up veel gaan hebben aan dit netwerk. Bijvoorbeeld doordat we zo in contact komen met ingrediëntenleveranciers en technologiebedrijven die ons ondersteunen bij het creëren van nieuwe texturen van (lokaal geteelde) plantaardige eiwitten.

Maar we staan open voor samenwerking op nog veel meer gebieden. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven met andere start-ups of aan inzet van onze internationale commerciële vaardigheden voor andere bedrijven. Want alleen door samen te werken kun je echt succesvol zijn.”

Maiko van der Meer
Co-Founder | Director Novish
www.novish.eu

 

WORD FOODVALLEY MEMBER

Geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het agrifood business en innovatie netwerk? Word lid!