Nedmag: “We are looking for development partners with complementary knowledge"

“Nedmag has been around for almost 40 years. We process pure magnesium salt, which is located deep underground in the northern part of the Netherlands, into magnesium chloride, magnesium oxide and calcium chloride. These high-quality products end up in a lot of applications – from minerals for water purification to refractory bricks and food for plants and animals.

Though there are already several applications, within agrifood many more are possible, especially for magnesium chloride. For example, you can use it to enrich manure, to make it a more valuable fertilizer. Enrichment also reduces emissions in cowsheds. Nedmag is currently conducting follow-up research into this.

Calcium chloride is already used in dairy and beer production. But magnesium chloride appears to have an added value in food applications as well. It possibly improves the properties of bread dough and has a preservative effect. Another interesting application is salt reduction, through enrichment with our mineral magnesium salt; a business case is underway.

Via Foodvalley NL – we became a member in November 2020 – we hope to get in touch with parties who want to further develop these innovations together with us. We are looking for development partners with complementary knowledge, for example about consumer trends, market development and nutrition & health, but also companies that already see opportunities for product development. We aim to bring these applications onto the market within a year.”

Anja Everts, business intelligence analyst at Nedmag
www.nedmag.nl

Become a Foodvalley Member

Nedmag is a Foodvalley Member. Also interested? All organizations, from start-up to multinational, are welcome to become members. Are you ready to be an innovator within the Foodvalley ecosystem, forging new partnerships? Join us!

Nedmag: “We zoeken ontwikkelpartners met complementaire kennis”

“Nedmag bestaat al bijna 40 jaar. We verwerken zuiver magnesiumzout, dat zich op sommige plekken in Noord-Nederland diep in de grond bevindt, tot onder meer magnesiumchloride, magnesiumoxide en calciumchloride. Deze hoogwaardige producten komen terecht in veel verschillende toepassingen – van waterzuivering tot vuurvaste stenen, en als minerale toevoeging voor planten en dieren.

Maar binnen agrifood zijn er voor magnesiumchloride nog meer mogelijkheden. Je kunt er mest voor op het land mee verrijken, en verrijking van mest vermindert de emissies in koeienstallen; we doen hier nu vervolgonderzoek naar.

Calciumchloride wordt al toegevoegd aan bijvoorbeeld zuivel en bier. Ook magnesiumchloride heeft in voedingsmiddelen mogelijk gunstige effecten. Zo lijkt het de eigenschappen van brooddeeg positief te beïnvloeden en heeft het een conserverende werking. Een andere interessante toepassing is zoutreductie in producten door verrijking met magnesiumzout; een business case is in de maak.

Via Foodvalley NL - we zijn in november 2020 lid geworden - hopen we in contact te komen met partijen die deze innovaties samen met ons verder willen ontwikkelen; organisaties met complementaire kennis, bijvoorbeeld over consumententrends, marktontwikkeling en voeding & gezondheid, maar ook bedrijven die nu al kansen zien voor productontwikkeling. Als het aan ons ligt, zijn we binnen een jaar met deze nieuwe toepassingen op de markt.”

Anja Everts, business intelligence analyst bij Nedmag
www.nedmag.nl

Word Foodvalley Member

Nedmag is een Foodvalley Member. Ook geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het Foodvalley business en innovatie netwerk? Word lid!

Confidental Infomation