Markt in Nijkerk zet voedselverspilling op de kaart

Bewustzijn creëren over voedselverspilling, met mensen in gesprek gaan en praktische hulpmiddelen bieden waarmee ze voedselverspilling kunnen verminderen. Dat was het doel van de speciale kraam die 11 oktober 2019 op de lokale markt in Nijkerk stond.

Eetmaatje

In de kraam, een initiatief van de gemeente Nijkerk, konden bezoekers een Eetmaatje, een Koelkaststicker en een Koelkastthermometer van het Voedingscentrum ophalen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ondanks het slechte weer was er veel aanloop en interesse. Mensen waren erg positief en deelden hun eigen verhalen en tips over voedselverspilling met de bemanning van de stad. De ideeënbus zat na afloop vol.

Quiz over voedselverspilling

Bezoekers konden hun kennis testen in de verspillingsquiz, met vragen over voedselverspilling in Nederland en wat je er tegen kunt doen. Voor veel mensen viel er nog wel wat te leren. Zo wisten maar weinigen dat de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C is. Er waren bij de quiz verschillende prijzen te winnen, zoals de soepen van Kromkommer, en een boek van Instock.

Uitval Voedsel Weer Op Weg

Via het Gelderse initiatief Uitval Voedsel Weer op Weg waren er volop circulaire hapjes om te proeven; hapjes gemaakt van ingrediënten waar supermarkten en producenten niets meer mee konden. De proeverij - met onder meer ingelegde rode biet met crème van mierikswortel - bewees hoe lekker ‘restjes’ kunnen zijn.

 

Confidental Infomation