Dutch Spices: New solutions for allergen safe products

“Everyone has the right to eat food that is safe and tasty. That's why Dutch Spices makes herbal and functional blends, marinades and sauces that are suitable for people with and without food allergies. We have even - uniquely in Europe - built a separate factory for allergen safe products. This enables us to both eliminate the risk of cross-contamination and to meet the growing demand for such products.

We ensure none of the 24 allergens to which most people are allergic feature in any of our products: the 14 allergens that are currently required by law to be labeled, plus the 10 already listed in the government’s National Food Database. In addition, we use the strict VITAL allergen-management

Finding raw materials that do not contain these 24 allergens is a challenge; we are continuously searching for possible suppliers. And how do you find solutions for products that we are not allowed to use, such as egg - often important as a binding agent?

Fortunately, there are many companies addressing precisely these issues. The Foodvalley ecosystem enables us to exchange knowledge and build relationships together. Our six-strong team of product developers, for example, are happy to share their knowledge about (technological) taste solutions. Conversely, we are interested in the experiences of others with allergen safe raw materials. Let's use each other's expertise and work together in the development of new products”

Rody de Wolf
Innovation Manager, Dutch Spices
www.dutchspices.nl

 

Become a Foodvalley Member

Dutch Spices is a Foodvalley Member. Also interested in becoming a Foodvalley Member and being part of the Foodvalley business and innovation network? Get connected!

Dutch Spices: Nieuwe oplossingen voor allergeenveilige producten

“Iedereen moet veilig en smaakvol kunnen eten. Daarom maakt Dutch Spices kruiden- en functionele mengsels, marinades en sauzen die geschikt zijn voor mensen met en zonder voedselallergie. We hebben zelfs – als enige in Europa - een aparte fabriek gebouwd voor allergeenveilige producten. Zo sluiten we het risico op kruisbesmetting uit en kunnen we aan de groeiende vraag voldoen.

We vermijden de 24 allergenen waar de meeste mensen allergisch voor zijn als ingrediënt in onze producten: de 14 allergenen die wettelijk vermeld moeten worden op het etiket, plus de 10 die vroeger vermeld stonden in de LevensmiddelenDatabase. Daarnaast gebruiken we het strenge allergenenmanagementsysteem VITAL. Het vinden van grondstoffen waar die 24 allergenen niet in voorkomen, is een uitdaging en een continue zoektocht naar mogelijke leveranciers. En hoe vind je oplossingen voor producten die wij niet mogen gebruiken, zoals ei dat vaak wordt gebruikt als bindmiddel?

Gelukkig zijn er legio bedrijven die zich over deze vraagstukken buigen. Via het ecosysteem van Foodvalley kunnen wij samen kennis uitwisselen en relaties opbouwen. Ons zeskoppige team van productontwikkelaars deelt bijvoorbeeld graag haar kennis over (technologische) smaakoplossingen. Omgekeerd zijn wij geïnteresseerd in ervaringen van anderen met allergeenveilige grondstoffen. Laten we elkaars expertise benutten en samenwerken bij de ontwikkeling van producten”

Rody de Wolf
Innovation Manager Dutch Spices
www.dutchspices.nl

 

Word Foodvalley Member

Dutch Spices is een Foodvalley Member. Ook geïnteresseerd om een Foodvalley Member te worden en deel uit te maken van het Foodvalley business en innovatie netwerk? Word lid!

Confidental Infomation